Anxietatea este tot mai întâlnită în zilele noastre, în special în rândul adolescenților care pot experimenta o anxietate intensă. Aceasta are repercusiuni semnificative asupra vieții și personalității acestora. Anxietatea duce la inhibarea comportamentului, subminarea propriilor resurse, scăderea capacității de muncă, a productivității și la dificultăți în comunicare.
De multe ori, anxietatea este percepută ca fiind o stare de dispoziție, o stare emoțională tranzitorie sau o modalitate de manifestare a stresului. Cu toate acestea, anxietatea poate persista ceea ce duce la o problemă pe care nu trebuie să o neglijăm.
Anxietatea prezintă ca simptome:
- Frica
- Neliniște
- Nervozitate
- Stare de panică
- Insomnie
- Agitație
- Tremurat
- Stare de slăbiciune
- Dureri de cap
- Transpirație
- Schimbări ale ritmului cardiac
- Dureri de stomac
- Stare de leșin etc.
O anumită doză de anxietate este normală. Majoritatea resimte momente de anxietate, lucru normal. Totuși, când acestea ne întrerup activitatea de zi cu zi sau vin cu repercursiuni serioase ne confruntăm cu ceva mai mult decât o simplă stare anxioasă. Tulburările de anxietate vin însoțite de aceste simptome, însă la un grad mult mai intruziv și debilitant pentru persoana în cauză.
Cum facem diferența între anxietate și frica, în special la adolescenți? Este normal ca adolescenți să aibă tot felul de frici: frica de răni fizice, frica de a fi pedepsit de părinți sau de profesori, frica de a eșua la școala, frica de a fi ironizat de colegi, de a rămâne fără părinți etc. Totuși, dacă aceste temeri sunt nejustificate și foarte intense ne putem confrunta cu o fobie sau o altă tulburare de anxietate. Există mai multe tipuri de tulburări de anxietate iar intervenția este una specifică, în funcție de nevoile individuale ale fiecărui.
De ce este important să tratăm anxietatea la adolescenți? Adolescența este oricum o perioadă de criză, stări conflictuale, agitație, revoltă, stres, frământări, acumulare de presiune și neliniște datorită transformărilor fizice, emoționale, cognitive și sociale. Adolescența este perioada în care ne dezvoltăm personalitatea. Având deja acest fond este necesar să tratăm cât mai repede anxietatea pentru a evita favorizarea apariției fobiei și a preîntâmpina instaurarea anxietății ca o formațiune stabilă de personalitate.
Dacă observi aceste semne ale anxietății la adolescentul tău sau dacă tu observi aceste semne la tine nu ezita să apelezi la ajutor specializat!