Tot mai mulți oameni experimentează atacuri de panică. Fie că se întâmplă doar o dată ori acestea apar de mai multe ori, atacurile de panică nu sunt deloc plăcute și ne pot perturba viața de zi cu zi. Acestea se pot transforma în tulburare de panică, care are aceleași simptome ca și atacurile de panică. Așadar, ce sunt atacurile de panică și cum le recunoaștem? Dar tulburarea de panică?
Atacurile de panică sunt episoade intense de teamă și anxietate, caracterizate prin apariția bruscă a simptomelor fizice și emoționale intense. Aceste atacuri sunt adesea însoțite de o senzație puternică de pericol iminent, chiar dacă nu există o amenințare reală sau evidentă. Manifestarea acestora se aseamănă adesea unui infarct, ceea ce contribuie la senzația că o să murim sau ceva rău se întâmplă cu noi.
Atacurile de panică sunt caracterizate de o instalare rapidă a unei frici puternice, care are loc de obicei într-un interval de 10 minute, și sunt însoțite de cel puțin patru dintre următoarele simptome:
- Palpitații sau bătăi rapide ale inimii.
- Respirație rapidă sau dificultăți în respirație.
- Transpirații abundente.
- Tremurături sau senzații de amețeală.
- Durere sau disconfort în piept.
- Senzația de sufocare
- Greață sau dureri abdominale
- Avem impresia că e prea cald sau prea rece
- Simțim furnicături ale membrelor sau că ne amorțesc
- Frica de a muri sau de a pierde controlul.
- Sentimentul de irealitate sau de detasare de sine (derealizare).
- Gânduri de nebunie sau de pierdere a minții.
În timpul episodului, persoana poate simți nevoia de a fugi sau de a scăpa și poate experimenta un sentiment de moarte iminentă (ca și cum ar muri din cauza unui atac de cord sau a sufocării). Alte simptome pot include dureri de cap, mâini reci, diaree, insomnie, oboseală, gânduri intruzive și ruminații.
Atacurile de panică persistente pot duce la tulburarea de panică. Persoanele cu tulburare de panică au episoade recurente de panică. Acestora le e teamă de un atac recurent ceea ce duce la schimbări comportamentale semnificative (de exemplu, evitarea situațiilor sau locațiilor noi ori a celor asociate cu atacurile trecute) și se îngrijorează cu privire la implicațiile atacului sau consecințele acestuia (de exemplu, pierderea controlului, faptul că pot înnebuni sau muri).
Tulburarea de panică poate duce la modificări ale trăsăturilor de personalitate, caracterizate prin faptul că persoana devine mai pasivă, dependentă sau retrasă.
Pentru a fi siguri că ne confruntăm cu o tulburare de panică simptomele prezente nu pot fi atribuite efectelor unor substanțe (cum ar fi abuzul de substanțe, medicamente) sau o condiție medicală (cum ar fi hipertiroidism, probleme cardiace) sau unei alte tulburări mintale (cum ar fi stimulii sociali în anxietatea socială, un stimul specific care ne declanșează o fobie etc).
Nu ezita să apelezi la ajutor specializat dacă și tu experimentezi atacuri de panică!
Bibliografie:
American Psychiatric Association. (2013). Anxiety disorders. In Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). https://doi.org/10.1176/appi.books.9780890425596