Blue Monday reprezintă a treia zi de luni din ziua ianuarie care este cunoscută și drept cea mai depresivă zi din an. Anul acesta pică pe 15 ianuarie. 

De ce tocmai a treia luni din ianuarie?

Blue Monday este un concept realizat de psihologul Dr. Cliff Arnall în anul 2004. Acesta a conceput o formulă care să ajute companiile să vândă pachete de vacanță. 

Formula ar conține următoarele variabile: vremea, datoriile, salariul lunar, timpul care a trecut de la Crăciun, încercările eșuate de a renunța la anumite obiceiuri, nivelurile scăzute de motivație și nevoia de a lua acțiune. 

Se presupune și că vremea urâtă din ianuarie, zilele până când primim salariul, presiunea financiară și poate datoriile din urma sărbătorilor, sărbătorile de iarnă care au trecut, faptul că încă nu ne-am apucat de rezoluțiile de Anul Nou, ar contribui la o starea mai proastă, în care ne simțim triști, obosiți, supărați sau chiar să experimentăm o stare depresivă.

Cu toate acestea, Blue Monday nu este un concept științific, ci pseudo-științific. Acesta a fost realizată ca o schemă de marketing. Dar, chiar și așa, tot auzim despre asta. Oare de ce?

Blue Monday se suprapune cu depresia de după sărbători și cu depresia sezonieră de iarnă. 

Să le luăm pe rând. 

Depresia după sărbătorile de iarnă se referă la sentimentele pe care oamenii le experimentează după sărbători, cum ar fi tristețea, singurătatea, oboseala, dezamăgirea, o stare de extenuare, stres sau chiar frică când ne gândim la următoarele luni de iarnă. Vestea bună este că această stare este una scurtă. Această stare este experimentată de mulți oameni. 

Pentru a traversa această perioadă mai ușor putem să: 

  • Ne asigurăm că dormim suficient, să facem mișcare și să avem o dietă echilibrată;
  • Ne conectăm la cei din jur;
  • Ne facem planuri;
  • Încercăm ceva nou;
  • Avem grijă de noi, prin ritualuri de self-care;
  • Fim blânzi și înțelegători cu noi înșine deoarece traversăm o perioadă dificilă;

Iar dacă simptomele persistă și ne afectează funcționarea de zi cu zi putem apela oricând la ajutor specializat. 

În schimb, depresia sezonieră de iarnă face parte din tulburările afective sezoniere,  adică cele care “par” a fi cauzate de condițiile meteorologice și implicit de anotimpuri. Termenul ne poate înșela, deoarece pare a avea legătură cu ceva exterior, pare a fi cauzată de venirea iernii și a frigului deoarece și dispare odată cu venirea anotimpului cald. 

Conform DSM-V, tulburările afective sezoniere nu mai sunt tulburări de dispoziție unice, ci un specificator numit “cu model sezonier“ pentru tulburarea depresivă majoră recurentă care apare într-un moment specific al anului și se remite pe deplin altfel. 

Depresia sezonieră de iarnă vine însoțită cu simptome specifice tulburării depresive majore recurente precum: probleme cu somnul și apetitul, pierderea interesului față de activități care anterior aduceau plăcere, retragerea din interacțiunile sociale, lipsa de energie, scăderea libidoului, dificultăți de concentrare și luarea deciziilor, gânduri de sinucidere, lipsa speranței și a unui sentiment de valoare. La acestea se adaugă simptome specifice depresiei sezoniere de iarnă: hipersomnie și dificultăți de trezire dimineața, somnolență pe parcursul zilei, dificultatea de a suporta temperaturi scăzute (care devine un argument pentru retragerea în casă și reducerea activităților sociale), lipsa motivației și nivel redus de energie, nevoia de a mânca mai mult (a mânca în special carbohidrați, zahăr, grăsimi, a consuma alcool sau alte substanțe) care duce la creșterea în greutate.

Cum ne putem da seama dacă suferim de depresie de iarnă sau doar de un așa numit tonus de iarnă?

Spre deosebire de depresia sezonieră de iarnă, tonusul de iarnă vine doar cu o încetare a funcțiilor datorită temperaturilor scăzute și a scurtării zilei, care duc la apatie și o anumită îngreunare a funcțiilor intelectuale. Aceste lucruri sunt normale și în congruență cu nevoile corpului nostru iarna. Dacă încă avem activități pe care le facem cu plăcere, dacă încă ne menținem viața socială și, per total, avem o stare psihică bună înseamnă că suferim doar de un tonus de iarnă și trebuie să fim atenți la nevoile corpului nostru iarna. Putem face asta acordând timp activităților care ne fac plăcere, ieșind la o plimbare de minim 30 de minute pentru a profita de lumina naturală în fiecare zi, să fim atenți la alimentație, să facem mișcare și să petrecem timp împreună cu cei dragi. 

Dacă stările persistă mai mult de două săptămâni și afectează funcționarea de zi cu zi apelați la ajutorul unui specialist. 

Iarna și schimbările pe care le aduce, trecerea sărbătorilor de iarnă, rutina, presiunea financiară și multe altele își pot spune cuvântul asupra noastră. De aceea, te îndemn să ai înțelegere și blândețe față de tine însuți și să asculți de nevoile pe care corpul nostru le are în acest sezon. 

Bibliografie:

Sky News. What is Blue Monday – and what makes it the most depressing day of the year? January, 2023. 

American Psychiatric Association. (2022). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed., text rev.). https://doi.org/10.1176/appi.books.9780890425787

Psycom. Understanding Post-Holiday Depression and Blues. November, 2021. 

PsychCentral. Keeping Your Spirits Up When the Holidays End. December, 2021. 

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament “Dr. Victor Babes”. Tulburări afective sezoniere – depresia de iarnă.

Leave a reply