Odată cu venirea anotimpului rece, a scurtării zilei și a unei diminuării a activității, putem resimți simptome asemănătoare depresiei. Poate resimțim o dificultate de a ne trezi dimineața, o tristețe nejustificată, irascibilitate, oboseală, poftă exagerată de mâncare iar lista poate continua. În această perioadă ne putem simți ca și cum nu mai avem chef de viață, de nimic. Oare ce se întâmplă?
Depresia de iarnă face parte din tulburările afective sezoniere, adică cele care “par” a fi cauzate de condițiile meteorologice și implicit de anotimpuri. Termenul ne poate înșela, deoarece pare a avea legătură cu ceva exterior, pare a fi cauzată de venirea iernii și a frigului deoarece și dispare odată cu venirea anotimpului cald.
Conform DSM-V, tulburările afective sezoniere nu mai sunt tulburări de dispoziție unice, ci un specificator numit “cu model sezonier “ pentru tulburarea depresivă majoră recurentă care apare într-un moment specific al anului și se remite pe deplin altfel.
Astfel, depresia de iarnă vine însoțită cu simptome specifice tulburării depresive majore recurente precum: probleme cu somnul și apetitul, pierderea interesului față de activități care anterior aduceau plăcere, retragerea din interacțiunile sociale, lipsa de energie, scăderea libidoului, dificultăți de concentrare și luarea deciziilor, gânduri de sinucidere, lipsa speranței și a unui sentiment de valoare. La acestea se adaugă simptome specifice depresiei de iarnă: hipersomnie și dificultăți de trezire dimineața, somnolență pe parcursul zilei, dificultatea de a suporta temperaturi scăzute (care devine un argument pentru retragerea în casă și reducerea activităților sociale), lipsa motivației și nivel redus de energie, nevoia de a mânca mai mult (a mânca în special carbohidrați, zahăr, grăsimi, a consuma alcool sau alte substanțe) care duce la creșterea în greutate.
Există și depresia de primăvară care, pe lângă simptomele specifice tulburării depresive majore, vine cu simptome precum: insomnia, pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate, agitație, anxietate.
Cum ne putem da seama dacă suferim de depresie de iarnă sau doar de un așa numit tonus de iarnă?
Spre deosebire de depresia de iarnă, tonusul de iarnă vine doar cu o încetare a funcțiilor datorită temperaturilor scăzute și a scurtării zilei, care duc la apatie și îngreunează gândirea. Aceste lucruri sunt normale și în congruență cu nevoile corpului nostru iarna. Dacă încă aveți activități pe care le faceți cu plăcere, dacă încă vă mențineți viața socială și, per total, aveți o stare psihică bună înseamnă că suferiți doar de un tonus de iarnă și trebuie să fiți atenți la nevoile corpului dumneavoastră iarnă. Puteți face asta acordând timp activităților care vă fac plăcere, ieșind la o plimbare de minim 30 de minute pentru a profita de lumina naturală în fiecare zi, să fim atenți la alimentație, să facem mișcare și să petrecem timp împreună cu cei dragi.
În cazul în care suspectați că suferiți de depresia de iarnă, apelați cu încredere la ajutorul de specialitate. Medicul de familie vă poate îndruma către un psihiatru pentru a vedea dacă este nevoie sau nu de medicație. Pe lângă tratamentul medicamentos, acolo unde este cazul, și nu numai este de ajutor și a apela la un psiholog sau psihoterapeut!
Aveți o atitudine blândă și detașată față de stările dumneavoastră în această perioadă! Frigul, întunericul și scăderea activității declanșează în noi reacții mai puțin plăcute. Cu ajutorul celor din jur le putem depăși.
Iată câteva sugestii de resurse bibliografice pentru depresia sezonieră:
- “Winter Blues: Everything You Need to Know to Beat Seasonal Affective Disorder” de Norman E. Rosenthal – Această carte explorează cauzele și simptomele depresiei sezoniere și oferă strategii pentru a face față acestei afecțiuni.
- “The Upward Spiral: Using Neuroscience to Reverse the Course of Depression, One Small Change at a Time” de Alex Korb – Această carte oferă o perspectivă bazată pe cercetări asupra depresiei și a modului în care anumite schimbări în stilul de viață și gândire pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
- “Feeling Good: The New Mood Therapy” de David D. Burns – Această carte clasică de self-help explorează tehnicile de terapie cognitiv-comportamentală pentru a depăși depresia și pentru a îmbunătăți starea de spirit.
- “The Mindful Way through Depression: Freeing Yourself from Chronic Unhappiness” de Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal și Jon Kabat-Zinn – Această carte oferă un program bazat pe mindfulness pentru a depăși depresia și pentru a îmbunătăți starea de spirit.
- “Change Your Brain, Change Your Life: The Breakthrough Program for Conquering Anxiety, Depression, Obsessiveness, Anger, and Impulsiveness” de Daniel G. Amen – Această carte explorează legătura dintre funcționarea creierului și starea de spirit și oferă strategii pentru a îmbunătăți sănătatea mintală și a depăși depresia.