Somatizarea este un proces prin care stresul, tensiunea emoțională sau alte tulburări psihologice sunt exprimate în mod fizic sub formă de simptome fiziologice. Aceste simptome pot include dureri de cap, dureri de stomac, oboseală, amețeli, probleme digestive, sau alte manifestări ale durerii și disconfortului fizic.
Somatizarea este un proces prin care stresul sau problemele emoționale se manifestă sub formă de simptome fizice sau tulburări somatice. Cu alte cuvinte, somatizarea este o modalitate prin care tensiunile emoționale sau psihologice pot afecta corpul și pot duce la simptome fizice reale.
Noi toți somatizăm. Aproximativ 12% din vizitele la doctor sunt datorate somatizării. Simptomele somatice, deși nu au o cauză organică, sunt foarte reale. Toți oamenii experimentează fenomenul somatizării la un moment dat în viață, însă, pentru unele persoane, le poate afecta viața de zi cu zi. Atunci când somatizarea interferează cu viața noastră de zi cu zi pentru o perioadă mai lungă este momentul să apelăm la ajutor și tratament specializat.
Somatizarea apare prin conexiunea minte-corp, pe care noi toți o experimentăm tot timpul. Ea este o comunicare continuă între mintea și corpul nostru care implică măduva spinării și mesageri electrici și chimici, ca neurotransmițătorii și hormonii.
Acesta este sistemul care face posibil ca mintea noastră să trimită semnale către corp, cum ar fi să ne mișcăm degetele, să mergem, să realizăm că ne este foame sau să ne dăm la o parte atunci când apare ceva periculos. Conexiunea minte-corp este una automată și involuntară.
Un exemplu al acestei conexiuni este răspunsul luptă, fugi sau rămâi. Atunci când simțim că suntem în pericol un răspuns fizic foarte puternic este declanșat. Acest răspuns poate apărea atunci când ne simțim speriați și un pericol major este prezent. Problema apare însă atunci când nu există un pericol care să ne pună viața în pericol însă totuși acest răspuns se activează.
Somatizarea poate fi influențată de o varietate de factori, cum ar fi stresul cronic, traumele anterioare, anxietatea și depresia.
Somatizarea este un fenomen complex și implică interacțiuni intricate între corp și minte. Iată câteva aspecte importante care pot să ajute la înțelegerea mai profundă a acestui concept:
Stresul cronic sau evenimentele traumatice pot declanșa reacții fiziologice în organism. Sistemul nervos central și periferic răspund la stres prin eliberarea unor substanțe chimice, cum ar fi cortizolul și adrenalina. Aceste substanțe pot afecta diverse sisteme ale corpului și pot contribui la apariția simptomelor somatice.
Creierul joacă un rol crucial în somatizare. Percepțiile și reacțiile emoționale pot influența modul în care corpul răspunde la stres. De exemplu, anxietatea sau depresia pot amplifica senzațiile de durere sau pot contribui la disconfortul fizic.
Persoanele care somatizează pot avea adesea dificultăți în exprimarea sau înțelegerea emoțiilor lor. Somatizarea poate fi o modalitate de a externaliza sau de a manifesta emoții și tensiuni interne prin simptome fizice.
Tratamentul pentru somatizare poate implica o abordare multidisciplinară care să vizeze atât gestionarea simptomelor fizice, cât și abordarea cauzelor subiacente, prin psihoterapie.
Bibliografie:
Lipowski ZJ. Somatization: the experience and communication of psychological distress as somatic symptoms. Psychother Psychosom. 1987;47(3-4):160-7. doi: 10.1159/000288013. PMID: 3333284.