Sănătatea mentală a copiilor este o preocupare majoră pentru părinți deoarece afectează direct bunăstarea și calitatea vieții lor. Într-o lume în continuă schimbare și cu presiuni crescânde asupra copiilor, recunoașterea și abordarea promptă a problemelor de sănătate mentală devine tot mai importantă. Acest articol își propune să ofere o perspectivă detaliată asupra semnelor și simptomelor la care ar trebui să fim atenți în ceea ce privește sănătatea mentală a copiilor, precum și momentele în care este necesar să cerem ajutor specializat.

De la schimbările în comportament și starea de spirit la problemele la școală și anxietatea excesivă, recunoașterea acestor semne poate fi primul pas către obținerea ajutorului de care copiii au nevoie pentru a-și recăpăta sănătatea și starea de bine.

Astfel, trebuie să fim atenți la:

 1. Schimbări în comportament:
  a) Retragerea socială sau agresivitatea: Să observăm dacă copilul devine mai retras sau mai agresiv decât de obicei.
  b) Schimbări în obiceiurile de somn sau alimentație: Dacă observăm că doarme mai mult sau mai puțin decât de obicei.
  c) Pierderea interesului pentru activități: Dacă își pierde interesul pentru activitățile pe care obișnuia să le iubească, cum ar fi jocurile sau hobby-urile.
 2. Probleme la școală:
  a) Scăderea performanței academice: Când observăm o scădere bruscă a performanței academice sau o lipsă de interes pentru școală ar putea fi un semn că se confruntă cu dificultăți emoționale sau comportamentale.
  b) Dificultăți de concentrare: Dacă copilul are dificultăți în menținerea atenției în clasă sau pare să se lupte să se concentreze asupra sarcinilor școlare aceasta ar putea fi un indicator al unor probleme subiacente.
 3. Anxietate sau frici excesive:
  a) Atacuri de panică sau frică excesivă: Dacă copilul are atacuri de panică sau manifestă o frică excesivă în situații specifice, cum ar fi mersul la școală sau separarea de părinți.
  b) Obsesiile sau compulsiile: Atunci când copilul dezvoltă obsesiile sau compulsiile care îl afectează în mod semnificativ, cum ar fi ritualurile repetate sau preocupările persistente
 4. Schimbări în starea de spirit:
  a) Tristețe persistentă: Atunci când observăm starea de spirit a copilului, că este trist sau lipsit de energie în mod constant și această stare persistă timp îndelungat.
  b) Gânduri sau vorbe despre moarte: Dacă copilul vorbește despre moarte sau exprimă dorința de a se răni trebuie să tratăm aceste afirmații cu seriozitate și să cerem cât mai repede ajutor.
 5. Probleme fizice neexplicate:
  a) Dureri frecvente: Dacă copilul se plânge frecvent de dureri de cap, de stomac sau de alte dureri fizice, fără o cauză medicală clară, este important să fim conștienți că acestea ar putea fi manifestări ale unei probleme emoționale.
  b) Simptome somatice: Unele copii pot prezenta simptome somatice, cum ar fi oboseala excesivă sau lipsa energiei, care nu pot fi explicate printr-o problemă medicală fizică.
 6. Evenimente traumatice: dacă a trecut printr-o experiență traumatică sau a suferit pierderi importante, cum ar fi decesul unei persoane apropiate sau divorțul părinților.

Când observăm semne și simptome îngrijorătoare în comportamentul sau starea de spirit a copiilor noștri, este important să acționăm prompt.

Recunoașterea și înțelegerea acestor semne sunt esențiale pentru a le oferi sprijinul și îngrijirea de care au nevoie. Nu ezita să apelezi la ajutor specializat!

Leave a reply